Termékkereső


Artemesia dracunculus

0 FT

JellemzĂ©se: Évelõ, magasra nyĂşlĂł, bokros növĂ©ny. Levelei fĂ©nyesek, Ă©lĂ©nkzöldek, a száron szĂłrtan helyezkednek el, 2–8 cm hosszĂşak, 2–10 mm vastagok, osztatlanok, szálas-lándzsásak, hegyes vĂ©gĂ»ek. Szára gömbölyĂ» Ă©s szerteágazĂł, töve idõvel megbarnul Ă©s fás lesz. A gömb alakĂş fĂ©szkes virágzatok dĂşsan elágazĂł bugát alkotnak. Augusztus-szeptemberben nyĂ­lnak a zöldessárga virágok.
Igényei: Közepes hõigényû, kiváló fagytûrõ, akár a -15°C fagyokat is elviseli. Napos vagy félárnyékos helyen is termeszthetjük, azonban ez az illóolaj csökkenésével járhat. Közepes vízellátású, tápanyagtartalmú talajt igényel.
Felhasználása: Nagyon egészséges növény, hiszen A-vitamint, vasat, kalciumot és B3-vitamint! tartalmaz. Emésztés javító, féregûzõ és vízhajtó hatású és segíti a menstruáció normális lefolyásában.
Levesek, mártások, báránysültek, savanyúságok és páclevek ízesítésére való. Azonban az adagolásával vigyázni kell, mert a szükségesnél nagyobb mennyiségben keserít az ételeken. Gyûjtése: A friss leveleket kora tavasztól õszig szedhetjük.


Tárkony
FÛSZERNÖVÉNYEK
100 - 150 cm
Napos helyre ĂĽltessĂĽk.
Vízigénye átlagos.
Talajigénye átlagos.