Termékkereső


346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet
A fás szárú növények védelmérõl

2009-12-25


346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet A fás szárú növények védelmérõl

A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. §-a (7) bekezdésének 25. pontjában, valamint a szabálysértésekrõl szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. §-ában kapott felhatalmazás alapján - az Alkotmány 35. § (1) bekezdésének b) pontjában foglalt feladatkörében - a következõket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya - a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - a fákra, cserjékre (a továbbiakban együtt: a fás szárú növényekre) terjed ki.
(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a) az erdõrõl és az erdõ védelmérõl, valamint a természet védelmérõl szóló törvények hatálya alá tartozó fás szárú növényekre;
b) az eltérõ szabályt megállapító külön törvény hatálya alá tartozó fás szárú növényekre;
c) az energetikai célból termesztett, fás szárú növényekbõl álló, külön jogszabály szerint létesített ültetvényekre;
d) a szennyvíz, szennyvíziszap és hígtrágya elhelyezésére, hasznosítására szolgáló fával borított területre;
e) az európai közösségi jelentõségû természetvédelmi rendeltetésû területekrõl szóló jogszabály hatálya alá tartozó területre.

A fás szárú növények telepítése

2. § (1) Fás szárú növény az ingatlan azon részén és oly módon telepíthetõ, hogy az - figyelemmel az adott faj, fajta tulajdonságaira, növekedési jellemzõire, szakszerû kezelésére - az emberi életet és egészséget nem veszélyeztetheti, a biztonságos közlekedést nem akadályozhatja, valamint nem okozhat kárt a meglévõ építményekben, létesítményekben, és nem akadályozhatja azok biztonságos mûködését.
(2) Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelõje, használója (a továbbiakban együtt: használó) a mellékletben meghatározott inváziós fajú fás szárú növény telepítése, pótlása esetén köteles a növény továbbterjedésének megakadályozására.
(3) A közutak melletti fasor fahiányainak pótlása csak az adott fasor vonalába történõ telepítéssel, a fasorra jellemzõ faj, fajta felhasználásával történhet, amennyiben annak környezeti feltételei adottak.

A fás szárú növények fenntartása, kezelése

3. § Tilos a fás szárú növények felületének jogellenes - a 4. § (1) bekezdésben foglaltakkal ellentétes - megsértése, csonkítása, továbbá részeinek közvetlen vagy közvetett károsítása.
4. § (1) A használó köteles gondoskodni az ingatlanon lévõ fás szárú növények fenntartásáról, az adott faj tulajdonságainak megfelelõ szakszerû kezelésérõl (így különösen víz- és tápanyag-utánpótlásról, metszésrõl, növény-egészségügyi beavatkozásról), valamint szükség szerinti pótlásáról.
(2) A használó köteles gondoskodni az ingatlanán lévõ fás szárú növények emberi életet, egészségét veszélyeztetõ részeinek eltávolításáról.
(3) A használó - ha jogszabály eltérõen nem rendelkezik - köteles gondoskodni a fás szárú növények emberi életet, egészségét veszélyeztetõ származékainak, így különösen ágak, virágzat, termés, levelek összegyûjtésérõl. A használó mentesül az összegyûjtési kötelezettség alól, amennyiben a humuszképzõdés nem ellentétes a terület rendeltetésével.
5. § (1) Közterületen közmûvezetéket - a 8. § (3)-(4) bekezdésben foglalt kivétellel - úgy kell elhelyezni, hogy az a fás szárú növényt ne veszélyeztesse, közvetlenül vagy közvetetten ne károsítsa.
(2)
(3) Közterület burkolatának építésénél és -felújításánál a fás szárú növény töve körül legalább 2,25 m2 víz- és légáteresztõ felületet kell hagyni.
(4) Az érintett földrészlet fekvése szerinti települési önkormányzat (fõvárosban a kerületi önkormányzat) jegyzõje (továbbiakban: jegyzõ) a használót az (1)-(3) bekezdésben és a 4. §-ban meghatározott fenntartási és kezelési feladatok, továbbá a 2. § szerinti telepítési elõírások teljesítésére kötelezheti.

A közterületen lévõ fás szárú növények kivágása és pótlása

6. § (1) A közterületen lévõ fás szárú növény kivágását a fás szárú növény helye szerint illetékes jegyzõ engedélyezi.
(2) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:
a) a kivágás indokát;
b) az érintett fás szárú növénnyel rendelkezni jogosult kivágáshoz hozzájáruló nyilatkozatát;
c) az érintett közterület nevét, helyrajzi számát, az érintett fás szárú növény ingatlanon belüli elhelyezkedésének pontos megjelölését;
d) a fás szárú növény darabszámát, faját, fa esetében annak 1 m magasságban mért törzsátmérõjét;
e) a kivágás kivitelezésének részletes leírását, valamint
f) a pótlásra vonatkozó nyilatkozatot, a faj, fajta, darabszám és hely feltüntetésével.
(3) A jegyzõ a fás szárú növény kivágása iránti kérelmet elutasítja, ha
a) a kérelmezõ a fás szárú növény pótlásáról hiánypótlási felhívás ellenére sem nyilatkozott;
b) a fás szárú növény áttelepítése szakmai és településrendezési szempontból célszerû és kivitelezhetõ; vagy
c) az természetvédelmi vagy környezetvédelmi érdeket sért.
(4) Amennyiben a jegyzõ ügyintézési határidõn belül nem dönt a fás szárú növény kivágásáról, az engedélyt a kérelemben foglaltak szerint megadottnak kell tekinteni.
(5) A település szempontjából kiemelt szakmai, tudományos, település- és kultúrtörténeti értéket képviselõ fás szárú növény kivágásának kérelmezése esetén a jegyzõ az eljárás megindításáról szóló értesítést 3 munkanapon belül hirdetményi úton, valamint - ha a település ilyennel rendelkezik - a település hivatalos honlapján is közzéteszi a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvényben meghatározott ügyféli jogok biztosítása céljából. Ez esetben az ügyintézési határidõ 45 munkanap.
7. § (1) Település belterületén a fás szárú növénynek az élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból - a 6. §-ban foglaltaktól eltérõen - történt kivágása esetén
a) a kivágás tényét az azonnali intézkedést foganatosító 3 napon belül bejelenti a kivágás helye szerint illetékes jegyzõhöz;
b) ha a pótlás környezeti feltételei adottak, a jegyzõ a tulajdonost a pótlásra kötelezi.
(2) A jegyzõ a fás szárú növénnyel rendelkezni jogosultat a fás szárú növény kivágására kötelezi, ha a fás szárú növény az élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyezteti, és e veszély másként nem hárítható el.
8. § (1) A közterületen lévõ fás szárú növény kivágását követõ 1 éven belül a használó köteles gondoskodni a növény helyben történõ szakszerû pótlásáról. A telepítendõ cserje esetében 3 éven belül kell biztosítani a legalább azonos területi borítást. A pótlás céljából történõ telepítést meg kell ismételni, ha a telepítést követõ vegetációs idõszak kezdetén a fás szárú növény nem ered meg. A szakszerû pótlás teljesítését a jegyzõ ellenõrzi.
(2) Fás szárú növény pótlása nem történhet - a 2. § (3) bekezdésben foglaltak kivételével - a mellékletben meghatározott fajok egyedeivel.
(3) Amennyiben a közmûfektetés a fás szárú növény megtartásával nem valósítható meg, a jegyzõ a kivitelezõt a fás szárú növény pótlására kötelezi.
(4) Amennyiben a fás szárú növény pótlása a földrészlet adottsága miatt nem vagy csak részben teljesíthetõ, a pótlást a jegyzõ által kijelölt más ingatlanon történõ telepítéssel kell teljesíteni. Amennyiben ilyen ingatlan a település beépítettsége miatt nem jelölhetõ ki, a jegyzõ a használót a települési önkormányzat által rendeletben meghatározott kompenzációs intézkedés megtételére kötelezi.
(5) A fás szárú növény kivágása esetén a pótlási kötelezettséget a sajátos építményfajta rendeltetésére tekintettel kell teljesíteni.

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez a rendelet - a (2)-(3) bekezdésben foglalt kivételekkel - 2009. január 1-jén lép hatályba.
(2) Az 5. § (2) bekezdése 2010. szeptember 1-jén lép hatályba.
(3) A 8. § (2) bekezdése 2010. július 1-jén lép hatályba.
(4) Az 5. § (1) és (3) bekezdését e rendelet hatálybalépésekor folyamatban lévõ ügyekben nem kell alkalmazni.
10. §


Melléklet a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelethez Inváziós fajú fás szárú növények

Magyar név / Tudományos név

akác* Robinia pseudo-acacia

amerikai kõris* Fraxinus americana

bálványfa* Ailanthus altissima

gyalogakác Amorpha fruticosa

kései meggy Prunus serotina

zöld juhar Acer negundo

* Kivéve a kertészeti változatok.